Concurrentie PRE2 Groep1

From Control Systems Technology Group
Revision as of 02:13, 16 January 2015 by S116248 (talk | contribs) (→‎Bedrijven)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search


Navigatie
Overzicht Pagina's
Home Autonomie Concurrentie Wetgeving
Week 1 Veiligheid Privacy Prototype
Week 2 Enquête Commerciële Analyse Producteisen
Week 3 Project Doelen
Week 4
Week 5
Week 6
Week 7
Week 8
Logboek

Samenvatting

Van bedrijven tot universiteiten tot hobbyisten, drone bezorging is actueel en in ontwikkeling. Op deze pagina wordt bekeken wat er aan concurrentie is en wat deze voor diensten (willen) leveren. Dit geeft een goed beeld van de realiseerbaarheid van pakketbezorging met drones en laat ook goed zien waar de problemen liggen. Stabilisatie van de drones bij slecht weer en de wetgeving blijken knelpunten.

Onderzoek

KU Leuven

Drie masterstudenten van de KU Leuven ontwikkelde de VertiKUL, een drone die 30 km kan vliegen met een pakket van 1 kg. De drone kan landen met behulp van een landplatform. 's Nachts kan het landplatform worden verlicht met LED's, zodat ook een nachtelijke landing mogelijk is. De drone moet nog verder ontwikkeld worden voor deze gebruikt kan worden. Zo is de drone nu nog gevoelig voor weersomstandigheden als harde wind[1].

Bedrijven

DHL

DHL is het eerste bedrijf wat een commerciële drone in gebruik heeft genomen. Met de parcelcopter kunnen autonoom goederen naar het eiland 'Juist' in de Noordzee worden gevlogen. Door een 'grondstation' wordt de vlucht gemonitord. De parcelcopter vliegt onder de 50m hoogte om te voorkomen dat deze in het 'normale' luchtruim zal vliegen. In een vocht- en luchtdichte container kunnen de goederen de Noordzee over worden gevlogen, waarna een koerier het pakket op kan halen en bezorgen aan een van de 2000 inwoners van Juist[2].

Amazon

Amazon ontwikkelt 'Prime Air'; drones voor een zone met een straal van 16 km, pakketjes tot 2.3 kg en 30 min bezorgtijd[3]. Voor Amazon is een grote drijfveer om drones te produceren dat een groot deel van hun budget in pakketbezorging gaat. Een schatting van de bezorgkosten met niet-autonome drones is tussen de 9.75 en 17.44 Dollar. Waarbij de kosten bij optimalisatie van het systeem kunnen zakken tot slechts 2 dollar[4].

Google 'Project Wing'

Niet veel is nog bekend over de toestellen van Google's 'Project Wing'. De drones zijn een combinatie tussen een vliegtuig en helicopter, 1.5 meter hoog en kunnen 1.5 kg aan bagage meenemen. De drones kunnen autonoom naar een geprogrammeerde locatie vliegen[5].

Matternet

Matternet is begonnen met als ideaal onbemande luchtvoertuigen medicijnen te laten bezorgen in slecht toegankelijke gebieden[6]. Vanwege de slechte bereikbaarheid van de medische zorg in Bhutan heeft de Bhutanese regering, samen met de WHO aan Matternet gevraagd om een bezorgnetwerk te ontwerpen. Matternet gebruikt quadcopters die met een pakket van 2 kilo tussen twee landingsstations kunnen vliegen. De maximale afstand tussen twee stations is 20 km. Matternet kan de drones real-time controleren. De drones kosten tussen de $2,000 en 5,000 dollar[7].

GeoPost

GeoPost is bezig met het GeoDrone project, een project wat een drone een pakket van maximaal 4kg in een radius van 20km kan laten transporteren[8].

Bizzby Sky

Bizzby Sky wil met drones pakketjes tot 500g gaan versturen. De de drones vliegen autonoom met behulp van camera's en intelligente sensoren. De drone kan met een app op een smartphone worden bediend. Zo zit het pakketje in een kluisje dat alleen door middel van de app open gemaakt kan worden. Bizzby Sky claimt de drones al te hebben gemaakt en getest, maar mag zijn diensten nog niet aanbieden vanwege de wetgeving[9].

Flirtey

Het bedrijf Flirtey zoekt bedrijven in Nieuw Zeeland in de logistiek die willen samenwerken aan drone delivery[10].

Do It Yourself

Burrito bomber

Als je niet goed kan wachten op de wetgeving en je niet al te veel om de inhoud van je pakketje geeft, is de burrito bomber een prima optie. Darwinaerospace levert de code en de 3D modellen waarmee je zelf een burrito bomber zou kunnen bouwen[11]. De burrito bomber is niet professioneel en levert geen echte 'concurrentie' voor de drone-markt, maar is toch belangrijk, omdat de burrito bomber aangeeft hoe 'simpel' drone delivery eigenlijk kan zijn.

Referenties