Projectweek 1

From Control Systems Technology Group
Jump to navigation Jump to search

terug: Groep 4 homepage


1 september: Tijdens het college hebben wij als opdracht gekregen om een groepje te vormen en samen een onderwerp te verzinnen om een project er aan te wijden. In ons groepje ging dit nogal stroef. We hadden veel inspiratie door van allerlei (wereld)problemen en gebreken te bekijken. Het brainstormen bestond onder andere uit onderwerpen als luchtvaartrobots, milileuverontreiniging tegengaan door middel van goede scheidingstechnieken uitgevoerd door robots, ebola verhelpen door technologie in plaats van artsen die ziek kunnen worden... Maar uiteindelijk kwamen we er niet uit, dus gaven we elkaar tot zondag om met een goed onderwerp te komen.

4 september: We hebben vandaag met het groepje afgesproken om de stand van zaken te bekijken. We hebben nieuwe ideeën bekeken en we zijn eruitgekomen. In onderstaande beschriving laten we gedetailleerd zien wat we van plan zijn.

Onderwerp: RoBaby

Beschrijving: We weten allemaal dat baby's in het begin heel afhankelijk zijn van hun ouders. Ze worden gevoerd door hen, ze leren lopen door hen etc, maar baby's kunnen onderling nog geen tips uitwisselen over het leven. Daarom lijkt het ons interessant om daar verandering in te brengen. Hoe zullen baby's reageren op iets wat op hun lijkt, maar het niet helemaal is. Iets wat de baby wel een heleboel dingen kan laten zien en die de baby eventueel na kan doen. Zo kwamen we op de RoBaby: een robot in de vorm van een baby die kan lopen, een kleine woordenschat heeft, en bovenal: ten alle tijden goed op zijn vriendje zal passen. Onze RoBaby is namelijk uitgerust met een babyfoon en een camera om de baby nauwlettend in de gaten te houden als mama en papa er niet zijn. De robot kan ingrijpen (bijv. een dircte verbinding maken met de telefoon van de ouders) als hij iets gevaarlijks detecteert. Maar ook is het spelen met de RoBaby een zeer interactief, en dus leerzaam, proces. De RoBaby zal de baby laten zien hoe hij of zij moet lopen. Door een goede houding aan te nemen, zal de baby dit gauw oppakken en dus voor eens en voor altijd goed aanleren wat de juiste positie is van de ruggenwervels en de stand van de beentjes. Ook zal de RoBaby af en toe een paar door de ouders gekozen woordjes roepen. Deze woordjes kunnen door de ouders ingesproken worden die de RoBaby dan afspeelt. Dit neemt de baby dan op en leert ze dus spelenderwijs. De RoBaby is eventueel verder uit te breiden naar een echt speelkamaraadje voor de baby.

De RoBaby kan verder, indien de baby begint te huilen, hierop reageren door bepaalde vooropgenomen geluiden (van de ouders)af te spelen en hiermee de baby kalmeren. Verder is er een display aanwezig die een foto van de ouders dan eventueel kan tonen.

Het is verder belangrijk dat de RoBaby stemmen kan herkennen en hierop kan reageren. Bijvoorbeeld: telkens als het kind "Mama" roept dat er dan een foto van zijn/haar moeder verschijnt.

Doelstellingen:

  • een baby correct leren zitten en staan (in een goede en gezonde houding), zodat een kromme rug of scheve voetenstand later worden vermeden
  • ouders verlossen van een groot aantal taken
  • een beter oogje houden op de baby
  • de baby een kamaraadje geven die er altijd zal zijn (ook als beide ouders werken)
  • een baby spelenderwijs dingen (aan)leren
  • eventueel een indicatie geven van een mogelijke leerstoornis; dit kan gedaan worden door de RoBaby bij te laten houden wat het kind kan (bijvoorbeeld welke woorden het in staat is uit te spreken of te lezen) en dat te vergelijkingen met het gemiddelde

Aanpak: Eerst willen we weten wat we precies aan de RoBaby kunnen ontwikkelen wat in het voordeel kan werken voor de ontwikkeling van de baby. Hiervoor zullen we dus researh moeten doen naar studies die baby's hebben geanalyseerd. Ook zullen we een ontwerp moeten maken van een goede en gezonde houding die we de baby's gaan aanleren. We gaan een discussie voeren over welke taken de RoBaby wel en niet kan overnemen van de ouders. Tenslotte maken we een volledig lijstje van de features van de baby.

Dan gaan we over op het prototype baby die we gaan maken.

Planning:

  • Week 1: Onderwerp zoeken
  • Week 2: Research doen
  • Week 3: Lijst van de features van de baby afmaken
  • Week 4: Prototype ontwerpen
  • Week 5: Prototype maken
  • Week 6: Prototype maken
  • Week 7: Afronden en eindverslag maken
  • Week 8: Eindverslag presenteren