Mailcorrespondentie

From Control Systems Technology Group
Revision as of 08:16, 17 September 2014 by S121356 (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

Terug: PRE_Groep5


Hi Job,

Goed dat jullie de meeting van gisteren als een "wake-up call" hebben ervaren!

Laten we er morgen in detail naar kijken. Enkele opmerkingen:

Doel: Een makkelijke en vloeiendere acceptatie en integratie van robots in de samenleving faciliteren, gespecificeerd op basis van verschillende leeftijdsgroepen, aan de hand van de vorm en het uiterlijk van de robot.

Probeer deze formulering nog beter gedefinieerd, nog specifieker en wellicht kleiner te maken. De formulering suggereert dat mensen robots nu niet gemakkelijk accepteren of dat de integratie moeizaam is. Welke onderbouwing gebruik je?

Definieer nauwgezet de: vriendelijk uitziende, intuïtieve, 'gezellige' en prikkelende robot en de functionele, 'nieuwerwetse', onderscheidende en hippe robot. Objectiveer en definieer begrippen als “vriendelijk”, “intuïtief” enz.

Bedoel je met adolescenten (=jong volwassenen) ook de volwassenen of laat je deze groep buiten beschouwing?

Stel dat de hypothesen rond robot 1 en 2 geen stand houden. Hoe kun je dan het projectresultaat opleveren (handleiding hoe bouw ik een robot die acceptabel is voor iemand van een bepaalde leeftijd)?

Tot morgen!

René



Nijenhuis, J.

L.S.

Na de projectbijeenkomst van gisteren hebben we allemaal toch wel een aantal keer moeten slikken. We waren er allemaal van overtuigd dat we met een goed idee kwamen, en onze spullen goed voor elkaar hadden. Bij het begin van de presentatie bleek al dat deze toch minder goed was voorbereid dan ikzelf had verwacht (en gehoopt), en bij het vragen stellen/opmerkingen maken ging het helemaal mis. Hoewel de opmerkingen stuk voor stuk terecht waren, hadden we ze op dat moment niet zien aankomen (achteraf natuurlijk wel), en daar waren we niet op voorbereid, wat leidde tot een semi-nonchalante reactie van onze kant, waardoor leek alsof het ons allemaal niet zo veel kon schelen. Ik kan u vertellen dat het mij in ieder geval (kan niet voor de hele groep praten, maar hoop dat het van hun kant hetzelfde gaat) wél kan schelen, en daarom hebben we gisteren een groot deel van de dag besteed aan het bedenken van nieuwe ideeën en het beter uitwerken van ons bestaande idee. Om ervoor te zorgen dat we morgen tijdens ons geplande gesprek niet voor onverwachte tegenslagen komen te staan, wilden we ons huidige idee alvast aan u pitchen. We hebben overwogen om met een volledig nieuw idee te komen, maar nadat we allemaal niet iets concreets konden bedenken, hebben we besloten om het huidige plan beter en verder uit te werken. Hieronder de opzet zoals wij hem nu voor ons zien:


We hebben na een aantal artikelen door te hebben gelezen geconcludeerd dat er nog niet bijzonder veel onderzoek is gedaan naar de mate van belang van de vorm voor de acceptatie en integratie van robots binnen de samenleving. Wij hopen dit ontbrekende stukje informatie op te kunnen vullen met dit onderzoek.

- Doel: Een makkelijke en vloeiendere acceptatie en integratie van robots in de samenleving faciliteren, gespecificeerd op basis van verschillende leeftijdsgroepen, aan de hand van de vorm en het uiterlijk van de robot.

- Uitvoering: We willen twee verschillende robots ontwerpen. Een van de robots zou volgens onze hypothese geschikter moeten zijn voor (kleine) kinderen en ouderen (bejaarden), namelijk een vriendelijk uitziende, intuïtieve, 'gezellige' en prikkelende robot. De tweede robot zou meer geschikt zijn voor tieners en adolescenten, namelijk een functionele, 'nieuwerwetse', onderscheidende en hippe robot. Naast deze twee robots willen we een uitgebreide vragenlijst opstellen. Testpersonen worden willekeurig gezocht, en krijgen de keuze voorgelegd welke van de twee robots (of geen van beide) ze de voorkeur voor hebben, en zullen een uitgebreide vragenlijst krijgen over welke aspecten van de ene robot ze aanspraken, en welke aspecten van de andere robot hen juist afschrokken. Ook krijgen ze de mogelijkheid om verbeteringen/aanpassingen/veranderingen voor te stellen, waardoor volgens hen de robot eerder of makkelijker geaccepteerd zou worden in de samenleving.

- Resultaat: Het onderzoek heeft als doel om een lijst met criteria op te stellen, waaruit voor een viertal leeftijdsgroepen (kinderen, tieners, adolescenten, ouderen/bejaarden) valt af te lezen wat voor soort robot geprefereerd word, waarna bedrijven deze lijst na kunnen slaan tijdens het ontwerpen van hun apparaat. De hoop is dat de apparaten die voor een specifieke leeftijdsgroep worden ontwikkeld op basis van onze lijst sneller aan zullen slaan, en meer geaccepteerd zullen worden dan robots die niet voldoen aan onze kenmerken.


Mocht u tijd hebben, dan zouden wij graag uw feedback ontvangen over de stappen die nu zijn genomen. We zijn nu dus volledig van het idee afgestapt dat we een baby met flitsende rode LED ogen, en een kubus met een knop gaan maken, maar we willen de robots ontwerpen specifiek voor de twee doelgroepen (enerzijds kinderen+ouderen, anderzijds tieners+adolescenten). Dit ontwerpen willen we vandaag mee beginnen, en we hopen morgen een initieel design klaar te hebben liggen, maar daar is helaas nu nog geen tijd voor geweest.

Wij krijgen er langzaam maar zeker weer vertrouwen in (nadat dat vertrouwen gisteren grotendeels was weggenomen) en we hopen dat ditzelfde voor u geldt.

Alvast bedankt voor de reactie,


Met vriendelijke groet,

Job Nijenhuis

Groep 5