Presentatie maandag 8 september 2014

From Control Systems Technology Group
Revision as of 15:52, 5 September 2014 by S121223 (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search

Slide 1: Emoties in spraak van een robot

Iris Huijben

Meike Berkhoff

Floor Fasen

Suzanne Vugs


Uitleg:

Wij gaan ons onderzoek richting op emoties in de spraak van een robot. Dit is een onderzoeksgebied dat in volle gang is. We hebben al veel literatuur hierover opgezocht.



Slide 2: Onderzoeksvraag

Welke aspecten kenmerken bepaalde emoties in een stem en hoe kan dit worden toegepast op een robotstem?



Slide 3: Doelstellingen

Communicatie van de robot menselijker maken om interactie te verbeteren.

Het uitbreiden van bestaande mogelijkheden om emoties te tonen.


Uitleg:

Wat: Robots kunnen op dit moment voornamelijk emoties uitdrukken door fysieke gebaren en mimiek. Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar emoties in spraak van robots. Wij willen met dit project onderzoeken welke aspecten van spraak er aangepast moeten worden om spraak te kunnen gebruiken om emoties te geven aan robots.


Waarom: Emoties geven aan een robot door spraak kan de mens-robot interactie verbeteren doordat de robot menselijker zal zijn.



Slide 4: USE perspectief - User

- Gezelschapsrobot

- Communicatiehulpmiddel

- Zorgrobot

- Persuasive technology


Uitleg:

Gezelschapsrobots worden gebruikt om eenzaamheid tegen te gaan. Door deze robot emoties te geven kun je hoogst waarschijnlijk een betere band creëren met de gebruiken. Een communicatiehulpmiddel kan emoties gebruiken bij bijvoorbeeld mensen die een spraakgebrek hebben door een ziekte en hun eigen stem niet meer kunnen gebruiken. Een zorgrobot kan emoties gebruiken om vertrouwen te winnen bij de patiënten zodat de robot eerder wordt geaccepteerd in een huishouden. Het kan een toegevoegde waarde hebben bij Persuasive technology. Onderzoekers in dit gebied kunnen de functie gebruiken om verder onderzoek te doen naar overtuigingskracht.



Slide 5: Aanpak van het onderzoek

- Literatuurstudie naar kenmerkende aspecten van emoties in stemgeluid.

- Bepalen welke emoties wij gaan onderzoeken.

- Gevonden aspecten implementeren in de Nao robot.

- Eventueel feedback ontvangen van participanten.


Uitleg:

Als we onderzoek doen met participanten (eventueel) dan geven we de 6 basis-emoties er bij zodat ze daaruit kunnen kiezen.



Slide 6: Kennis over emoties



Slide 7: Mogelijkheden met spraak van Nao

- Amplitude, pitch etc.

- Alternatief


Uitleg:

De spraak van Nao kan op verschillende gebieden aangepast worden. Dit zijn bijvoorbeeld de pitch en amplitude. Het is voor ons nog niet duidelijk wat er precies aangepast kan worden. Hier gaan we meer literatuuronderzoek naar doen. Als er niet meer functies zijn die we kunnen gebruiken zullen we een alternatief gebruiken. Dit alternatief zal een spraakprogramma zijn die meer mogelijkheden heeft om geluid te beïnvloeden.



Slide 8: Vragen?