Week 4,5,6: Designen: Difference between revisions
Line 133: | Line 133: | ||
<math>a_{rem}=u \cdot g \hbox{ m/s}^2</math> | <math>a_{rem}=u \cdot g \hbox{ m/s}^2</math> | ||
U is in dit geval de minimale wrijvingscoëfficiënt en g de gravitatiekracht. Een materiaal dat veel gebruikt wordt voor wielen is vulkollan. De minimale wrijvingscoëfficiënt van dit materiaal op verschillende vloeren is 0.425. De zwaartekracht op aarde is 9. | U is in dit geval de minimale wrijvingscoëfficiënt en g de gravitatiekracht. Een materiaal dat veel gebruikt wordt voor wielen is vulkollan. De minimale wrijvingscoëfficiënt van dit materiaal op verschillende vloeren is 0.425. De zwaartekracht op aarde is <math> 9.81 \hbox{ m/s}^2 </math>. Dus geldt: | ||
<math> a_{rem}=0.425 \cdot 9.81 \hbox{ m/s}^2=4.17 \hbox{ m/s}^2. </math> | <math> a_{rem}=0.425 \cdot 9.81 \hbox{ m/s}^2=4.17 \hbox{ m/s}^2. </math> | ||
Line 145: | Line 145: | ||
[[File:Remweg_bij_maximale_remversnelling.jpg]] | [[File:Remweg_bij_maximale_remversnelling.jpg]] | ||
In dit geval gaan we er dus wel vanuit dat een robot alles in het bereik van de scanners kan zien. Zo bijvoorbeeld ook spullen die laag op de grond liggen. Merk hierbij op dat de remversnelling maximaal 4. | In dit geval gaan we er dus wel vanuit dat een robot alles in het bereik van de scanners kan zien. Zo bijvoorbeeld ook spullen die laag op de grond liggen. Merk hierbij op dat de remversnelling maximaal <math> 4.17 \hbox{ m/s}^2 {/math} is. Om deze reden zijn er ook enkele plots gemaakt voor lagere remversnelling: | ||
[[File:Remweg bij verschillende remversnellingen.PNG]] | |||
De remweg is dus de straal van het gebied dat de scanners zouden moeten opspannen. Echter moeten hiervoor afwegingen gemaakt worden. Een hogere snelheid heeft als gevold dat de robot een grotere remweg heeft en dus sneller voor mensen moet stoppen. Evenzo moet een afweging gemaakt worden tussen een hogere remversnelling (maar minder goed voedsel) en een lagere remversnelling (en dus vaker moet stoppen). | De remweg is dus de straal van het gebied dat de scanners zouden moeten opspannen. Echter moeten hiervoor afwegingen gemaakt worden. Een hogere snelheid heeft als gevold dat de robot een grotere remweg heeft en dus sneller voor mensen moet stoppen. Evenzo moet een afweging gemaakt worden tussen een hogere remversnelling (maar minder goed voedsel) en een lagere remversnelling (en dus vaker moet stoppen). |
Revision as of 14:48, 4 October 2015
Terug naar: PRE2015_1_Groep2
Algemeen
Soort robot
Een van de eerste beslissingen die wij hebben genomen was dat wij moesten kiezen tussen bijvoorbeeld een rijdende robot, een drone. De reden dat wij niet voor de drone hebben gekozen is dat deze veel lawaai maken en dus de rust in het Metaforum kunnen verstoren. Bovendien hebben deze voertuigen onnodig veel energie nodig. Een ander idee was om de robot aan een rails in het plafond te hangen zodat bezoekers van het Metaforum minder last hebben van de robot. Dit zou echter veel probelemen veroorzaken met betrekking tot de infrastructuur. Naast dat dit systeem aangelegd zou moeten worden en dit afdoet aan het architectonische ontwerp van het Metaforum en de robot ook verschillende verdiepingen zou moeten begaan, leent het dak van Metaforum zich niet goed voor een rails aan het plaffond. Er zitten namelijk veel hoogteverschillen in het dak. Daarnaast zou een systeem met rails veroorzaken dat de robot alleen op specifieke plekken kan komen. Om deze redenen hebben wij dus gekozen voor een rijdende robot.
Vorm
Uit de enquête bleek dat mensen voorkeur hebben voor een niet humanoide robot. Om deze reden en hebben wij voor de vorm avn de robot gekozen voor een balk. Omdat wij gaan werken met een systeem met laden (zie privacy) is dit de meest efficiënte vorm. Des te kleiner de robot, des te minder last mensen hier van hebben. Mensen hebben een grote voorkeur voor een robot van ongeveer 80cm. Dit is dus het formaat waar we naar gaan streven. Dit zal echter afgewogen moeten worden tegen onder andere de omgevingen waarin de robot zou moeten kunnen rijden (moet de robot tussen tafels door?) en de hoeveelheid voedsel die in dit geval mee genomen kan worden.
Inlogsysteem
Bovenop de robot komt een schermpje waar mensen op kunnen inloggen of een systeem waar mensen hun campuskaart voor kunnen houden. Zie Veiligheid voor een uitgebreide uitleg over dit onderwerp.
Extra's
Uit de enquêtes bleek dat veel mensen nog zaten met het probleem dat afval nog steeds weggebracht moest worden. Dit is ook de reden dat voedsel uit de kantine verboden is in de bibliotheek. Hierom hebben wij gekozen een prullebak bij de robot te voegen waar mensen hun afval direct kwijt kunnen.
Daarnaast moet de kantine onder andere bestek, peper, zout en servetten aanbieden. Komen deze in een apparte la of bij het eten?
Wettelijke eisen
Het eerste belangrijke aspect waar in het design rekening mee moet worden gehouden zijn wettelijke eisen. Deze staan vermeld in de Nederlandse Voedselveiligheidseisen. Deze eisen staan overzichtelijk vermeld in een document van ServSafe International. Sommige van deze wetten zijn van belang bij het ontwerpen van de robot. Deze hebben voornamelijk te maken met het vervoer en de temperatuur van het voedsel. Hieronder zijn de belangrijkste regels vermeld onder het hoofdstuk waarin zij in dit document te vinden zijn.
Nederlandse Voedselveiligheidseisen
- Voedsel met verhoogd microbiologisch risico is het hoogst tussen de 7 en 60 graden Celcius. Dit wordt de temperaturengevarenzone genoemd, omdat pathogenen in dit temperatuurbereik groeien.
- Vooral gebruikt: Kerntemperatuurthermometer (verplicht voor temperatuurregistratie)
- Verboden: Infraroodthermometer.
- Warme producten worden bij een temperatuur van ten minste 60 graden Celsius geserveerd.
- Koude producten worden bij een temperatuur van maximaal 7 graden Celsius geserveerd.
- In bediende gekoelde presentaties mogen producten die geheel van de gast zijn afgeschermd tot 2 dagen worden bewaard, waarbij de eerste uitgiftedag niet meetelt. Met uitzondering van risicovolle producten, deze mogen slechts 1 dag worden verstrekt. Warme producten mogen maximaal gedurende een hele dag worden aangeboden in de bain marie. Mag tot 2 uur worden bewaard mits het voedsel: op 7 graden Celcius is voor het uit de koelruite wordt gehaald, een etiket heeft met verwijderingstijd/weggooitijd.
- Restaurant (HORECA): Na bereiding moeten de producten gekoeld worden bij 7 graden Celsius of kouden. De 2-uursborging moet altijd aanvangen bij een temperatuur van 7 graden Celsius of kouder. Zelfbereide producten mogen ten hoogste 1 dag na bereiding worden gepresenteerd. Zelfbereide producten worden bijvoorbeeld geborgd met behulp van kaartjes op de (om)verpakking met daarop een tijdstip of codering. Verpakte producten moeten onuitwisbaar worden gemerkt. Onder borging gepresenteerde producten mogen niet uit het buffet gehaald worden om later nogmaals te worden gepresenteerd. Producten die nog in de terugkoelfase zitten en producten die na bereiding direct ongekoeld worden gepresenteerd hoeven niet aan de temperatuureis te voldoen.
- Registratie (tenzij presentatie korter is dan 2 uur en restanten worden weggegooid) moet aantoonbaar zijn: datum, naam product, aantal of hoeveelheid product, begin en/of eindtijd, aantal of hoeveelheid derving, naam medewerker.
- Bij presentatie van etenswaren op een buffet is een ademschot verplicht.
- Bij uitgifte van onverpakte producten ligt serveerbestek.
- Als uitgifte aan de gebruiker plaatsvindt in ruimten waar de voedingsmiddelen aan vervuiling bloot staan, dienen producten te worden afgedekt.
- Alle producten moeten na presenteren worden weg gegooid.
- Indien nodig moeten vervoermiddelen die worden gebruikt voor het vervoer van levensmiddelen, die levensmiddelen op de vereiste temperatuur houden en de mogelijkheid bieden om die temperatuur te bewaken.
- Vervoermiddelen die worden gebruikt voor het vervoer van levensmiddelen moeten schoon zijn en goed worden onderhouden om de levensmiddelen tegen verontreiniging te beschermen en moeten, indien nodig, zo zijn ontworpen en geconstrueerd dat zij goed kunnen worden schoongemaakt en/of ontsmet.
- Ruimten in voertuigen en/of containers mogen niet voor het vervoer van andere goederen dan levensmiddelen worden gebruikt indien zulks tot verontreiniging kan leiden.
- In vervoermiddelen die terzelfdertijd worden gebruikt voor het vervoer van andere producten dan levensmiddelen of voor het vervoer van verschillende levensmiddelen tegelijk moeten de producten, indien nodig, afdoende van elkaar gescheiden zijn.
- Vervoermiddelen die worden gebruikt voor het vervoer van andere producten dan levensmiddelen of voor het vervoer van verschillende levensmiddelen moeten tussen de verschillende vrachten afdoende worden schoongemaakt om verontreiniging te vermijden.
- Levensmiddelen in vervoermiddelen moeten zo worden geplaatst dat het risico van verontreiniging tot een minimum wordt beperkt.
Conclusie
Belangrijk is dus dat in de bezorgrobot de temperatuur gecontroleerd kan worden. Warme producten moeten bij een temperatuur van minimaal 60 graden bij de gebruiker bezorgd worden, koude producten bij maximaal 7 graden.Voor het meten van deze temperatuur is een infraroodthemperatuurmeter verboden. Het voedsel wordt bezorgd door heel Metaforum dus moet rekening gehouden worden met verontreiniging. Na elke levering moeten de lades schoongemaakt worden, daarnaast moeten verschillende voedingsmiddelen gescheiden van elkaar vervoerd worden.
USE aspecten
User enquête
Zie: Week 3: User enquête
Interview Eurest
Planning
Duidelijke uitleg idee.
Schetsen.
Zou u geïnteresseerd zijn in dit product?
Wat voor formaat heeft uw voorkeur? Om welke reden (meer gebruiker gericht / hoe veelheid en soort voedsel erin past / enz)?
Zou u willen dat alle producten met deze robot te bezorgen zijn of zijn er producten die u liever alleen in de kantine verkocht wil hebben?
Zijn er wetten of regels van Eurest waar wij in het ontwerpen van de robot rekening mee moeten houden? (tijd / temperatuur / enz)
(Hoe ziet u de banenshift voor u? (hier misschien rekening mee houden bij het interviewen van de medewerkers) Hoe ziet de baan van medewerkers er uit?)
Hoe veel mensen zijn er dagelijks in de kantine om eten te halen? Hoe veel hiervan komen er in de pauze langs?
Interview Richard Cornelissen
Na een duidelijke uitleg over het project en het laten zien van een aantal schetsen van het design is de eerste reactie vanuit Eurest positief. Cornelissen noemt het een mooi initiatief en vraagt zich af hoe we op het idee zijn gekomen. Volgens hem zou het een mooie aanvulling zijn op de huidige service die Eurest biedt en is dus zeker geïnteresseerd in de robot ook al ziet hij vele praktische moeilijkheden voor zich.
Eurest heeft zelf geen speciale regels voor de robot. Wel moeten zij zich houden aan de Nederlandse Voedselveiligheidsvoorschriften. Dit staat ook vermeld in een contract met de TU/e. Zo zijn zij bijvoorbeeld verplicht alles te registreren, van schoonmaaklijsten bij houden tot het registreren van temperaturen.
Een praktisch probleem dat Cornelissen voor zich ziet is het warm houden van het voedsel. Isoleren neemt namelijk een probleem met zich mee waar wij nog niet aan gedacht hadden. Door het voedsel in een gesloten ruimte te plaatsen gaat het namelijk condenseren. En een gevolg hiervan is dat het voedsel een slechtere kwaliteit krijgt. Dit moet voor Eurest zo veel mogelijk voorkomen worden. Cornelissen schat dat voedsel in een geïsoleerde ruimte binnen 5 minuten bij de klant moet zijn. Toch noemt hij dat wij dit ook moeten navragen bij de medewerkers omdat zij meer verstand hebben over dit onderwerp. Ook zouden zij meer informatie kunnen verschaffen over welk soort voedsel wel en niet vervoerd kan worden met deze robot. Over het idee om voedsel te verwarmen is hij meer enthousiast. Zeker als dit in combinatie is met ventilatie. In dit geval schat Cornelissen dat het voedsel in ongeveer 5 tot 10 minuten bezorgd moet worden. Met Richard Cornelissen hebben wij ook gesproken over de grootte die de robot zou moeten krijgen. Het liefst zou hij de robot zo groot mogelijk willen hebben. Cornelissen noemt verschillende voordelen van dit idee. Ten eerste komt het de bekendheid van Eurest ten goede. Daarnaast kan er op deze manier zo veel mogelijk voedsel vervoerd worden en dus zo veel mogelijk klanten bediend worden. Ten slotte noemt Cornelissen de veiligheid. Een grotere robot springt meer in het oog en is dus veiliger.
Interview medewerkers eurest
Planning
Duidelijke uitleg idee.
Schetsen.
Uitleg hoe hun baan eruit zou zien. (met behulp van antwoord Eurest)
Hoe staat u tegenover dit idee? (geïnteresseerd, voelt vervangen) Zou u met deze robot willen werken?
Hebt u eisen / wensen voor het ontwerp van de robot die uw taken makkelijker maken? (medewerker – robot)
Wat vindt u belangrijk aan uw taak dat de robot ook zou moeten kunnen? (robot – klant)
Interview mederwerkers (oa Lindy van Rooij)
De eerste reacties van medewerkers op dit idee zijn positief. Zo wordt er ‘Super!’ en ‘Geweldig!’ geroepen. Ook vanuit medewerkers van Eurest is er dus zeker interesse in het gebruiken van een bezorgrobot.
Het eerste wens die medewerkers voor de robot hebben is een prullenbak. In Metaforum zijn op dit moment verschillende prullenbakken. Echter lijken deze prullenbakken op dit moment erg snel vol omdat mensen afval niet aanduwen. Dit ziet er erg slordig uit en het is de taak van Eurest om dit te voorkomen. Dit heeft als gevolg dat medewerkers op het drukste moment van de dag (in de pauze) met een kar naar boven moeten om dit afval op te ruimen. En dit gaat ten koste van het bedienen van klanten in de kantine.
Met de medewerkers hebben wij het ook gehad over het warm houden van het voedsel. Lindy van Rooij is het niet eens met Richard Cornelissen over de maximale tijd waarin voedsel bezorgd moet worden. In een geïsoleerde ruimte zou voedsel binnen 3 minuten bij de klant moeten zijn. Bij het gebruik van een warmtelamp en/of ventilatie is deze tijd iets langer. Een probleem dat wel komt kijken bij het gebruik van een warmtelamp is korstvorming bij bijvoorbeeld kaas en saus. Dit heeft als gevolg dat de maximale bedieningstijd als nog rond de 5 minuten ligt.
Volgens Van Rooij komen er per dag gemiddeld 1600 klanten langs in de kantine. Het drukste moment van de dag is de lunchpauze. Tussen 12 uur en half 2 komen er gemiddeld 600 klanten langs. Daarnaast zijn er veel mensen die ’s ochtends koffie halen of ’s middags een snack.
Naast een prullenbak heeft het personeel een voorkeur voor kastjes boven lades. Naast dat dit veel ruimte bespaart, is dit ook makkelijker schoon te maken. Ten slotte zouden medewerkers graag zien dat de robot in staat is door middel van spraak (en indien mogelijk spraakherkenning) te communiceren met de klanten om de robot klantvriendelijker te maken. Zo zou de robot kunnen zeggen ‘Hier is uw bestelling. Eet smakelijk!’ als deze het voedsel aflevert. Tijdens het interview met de medewerkers hebben wij het ook over de lift gehad. Dit heeft als reden dat de liften in Metaforum rond de pauze op dit moment al erg druk zijn. Een robot die mede gebruit zou gaan maken van deze liften zou dit probleem alleen maar verergeren. Een oplossing op dit probleem is de dienstlift van Eurest. Deze gaat vanaf de keuken van Eurest naar de eerste verdieping. Volgens het personeel is het mogelijk om deze te gebruiken voor de robot als zou deze wel aangepast moeten worden. Op dit moment kan de lift namelijk alleen bediend worden door medewerkers. Wel zou er genoeg ruimte voor de robot in deze lift en in de keuken moeten zijn. Tijdens dit gesprek hebben wij ook de kans gehad om de maten van de lift op te nemen. Deze zijn hieronder te vinden.
Het enthousiasme van het personeel bleek ook uit de afronding van het gesprek. Er was namelijk veel interesse om met verschillende medewerkers in een pauze nog eens te brainstormen. Mochten hier nog resultaten uit komen, zouden deze naar ons gemaild worden. Daarnaast zou het personeel graag de simulatie willen zien.
Afmetingen lift
Breedte: 85 cm
Diepte: 130 cm
Hoogte: 141 cm
Maximaal gewicht: 500 kg
Breedte schacht: 118 cm
Afstand tafel-wand: 104 cm. Wel is het mogelijk deze tafels eenmalig te verschuiven voor de robot.
Veiligheid
Voedselveiligheid
Uit de Nederlandse Voedselveiligheidseisen konden we het volgende concluderen:
"Belangrijk is dus dat in de bezorgrobot de temperatuur gecontroleerd kan worden. Warme producten moeten bij een temperatuur van minimaal 60 graden bij de gebruiker bezorgd worden, koude producten bij maximaal 7 graden.Voor het meten van deze temperatuur is een infraroodthemperatuurmeter verboden. Het voedsel wordt bezorgd door heel Metaforum dus moet rekening gehouden worden met verontreiniging. Na elke levering moeten de lades schoongemaakt worden, daarnaast moeten verschillende voedingsmiddelen gescheiden van elkaar vervoerd worden."
In het stuk Uiterlijk en Functionaliteit zal besproken worden hoe de temperaturen gewaarborgd worden.
Na het interview met de medewerkers van Eurest zijn wij tot de conclusie gekomen dat wij beter kunnen werken met kastjes in plaats van laden. In dit geval is aan de eis dat kastjes na elke bestelling kort schoongemaakt moeten worden goed te voldoen. Door kastjes van verschillende formaten te maken kan ook aan de eis dat verschillende soorten voedsel gescheiden vervoerd moeten worden voldaan worden.
Veiligheidssysteem robot
Op het gebied van veiligheid rond autonome voertuigen is al veel onderzoek gedaan. Over het algemeen moet een zelfrijdende robot de volgende drie eisen voldoen:
- Het herkennen van fouten, storingen of andere gevaren.
- De gevolgen van deze gevaren evalueren.
- Een beslissing nemen op basis van deze gevolgen.
Neem nu bijvoorbeeld KARIS. KARIS is een robot die in de industrie autonoom allerlei producten kan bezorgen. Door middel van twee laser scanners, een traagheidssensor, een gyrosensor en een ingebouwde roadmap kan de robot autonoom zijn route door het gebouw vinden.
Om een botsing met een mens te voorkomen wordt gebruik gemaakt van laser scanners. Deze scanners spannen een ‘protected field’ op en zodra er een mens binnen dit gebied komt stopt de robot. Om de grootte van dit ‘protected field’ te bepalen is de remweg van de robot van belang. Nu is het zo dat de robot een niet al te grootte versnelling mag hebben. Dit heeft namelijk als gevolg dat het voedsel dat de robot mee voert niet goed blijft en dat het drinken gaat morsen. Maar omdat de veiligheid van mensen boven voedselveiligheid gaat kijken we eerst naar het geval waarin dit niet van belang is. In dit geval geldt:
[math]\displaystyle{ a_{rem}=u \cdot g \hbox{ m/s}^2 }[/math]
U is in dit geval de minimale wrijvingscoëfficiënt en g de gravitatiekracht. Een materiaal dat veel gebruikt wordt voor wielen is vulkollan. De minimale wrijvingscoëfficiënt van dit materiaal op verschillende vloeren is 0.425. De zwaartekracht op aarde is [math]\displaystyle{ 9.81 \hbox{ m/s}^2 }[/math]. Dus geldt:
[math]\displaystyle{ a_{rem}=0.425 \cdot 9.81 \hbox{ m/s}^2=4.17 \hbox{ m/s}^2. }[/math]
Nu geldt:
[math]\displaystyle{ s_{rem}=\frac{v^2}{2\cdot a_{rem}} }[/math]
Dit levert de volgende grafiek:
In dit geval gaan we er dus wel vanuit dat een robot alles in het bereik van de scanners kan zien. Zo bijvoorbeeld ook spullen die laag op de grond liggen. Merk hierbij op dat de remversnelling maximaal <math> 4.17 \hbox{ m/s}^2 {/math} is. Om deze reden zijn er ook enkele plots gemaakt voor lagere remversnelling:
De remweg is dus de straal van het gebied dat de scanners zouden moeten opspannen. Echter moeten hiervoor afwegingen gemaakt worden. Een hogere snelheid heeft als gevold dat de robot een grotere remweg heeft en dus sneller voor mensen moet stoppen. Evenzo moet een afweging gemaakt worden tussen een hogere remversnelling (maar minder goed voedsel) en een lagere remversnelling (en dus vaker moet stoppen).
Om obstakels op de vloer extra goed te observeren kan ook een techniek genaamd ‘Blind Man Stick’ helpen. In dit geval meet de robot continu de afstand tot de vloer een stuk voor hem. Als deze afstand afwijkt van wat deze zou moeten zijn ligt er dus een obstakel op de vloer.
Het veiligheidssysteem dat KARIS gebruikt zou ook voor onze bezorgrobot gebruikt kunnen worden. Maar dit is niet de enige optie waar onderzoek naar is gedaan. Zo zijn er dus vele veiligheidssystemen die geschikt zijn voor onze robot.
Grootte robot
Naast dat de robot een botsing probeert te ontwijken is het ook mogelijk dat mensen dit zelf doen. Een mens loopt ongeveer 1 m/s, maar kan zeker sneller. Als de robot deze snelheid dus aan houdt als maximum in het geval dat er mensen in de buurt zijn, zijn mensen dus altijd in staat de robot te ontwijken. Hiervoor is het wel van belang dat mensen de robot opmerken. Hiervoor zijn meerdere oplossingen.
Het eerste is geluidsfeedback. Uit de interviews met het personeel van Eurest bleek dat zij spraak wensten bij de robot om klantvriendelijkheid te verhogen. Het vermogen van de robot om te spreken of om geluid te kunnen maken zou gebruikt kunnen worden door de robot om opgemerkt te worden.
Daarnaast is het uiterlijk van de robot van belang. Niet alleen wordt een grotere robot eerder opgemerkt, een kleur kan de robot ook opvallender maken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld gele vlakken op de robot. Naast dat de robot hierdoor herkenbaarder wordt, past deze daarmee ook goed in de omgeving van het Metaforum.
Uiterlijk en Functionaliteit
Grootte/vorm
Grootte en hoeveel laden?
Sterk afhankelijk van de grootte. Uit de enquête is gebleken dat een gemiddelde grootte het meest gewenst is onder de users. Gekeken naar de gebruikte afbeelding zou dit tussen de 0,80 en 1 meter hoog zijn. Een lade zal ongeveer 20-25 cm hoog worden waarschijnlijk, dit is dan de inhoudelijke hoogte. Dit geeft een maximum van 2-3 lades in hoogte. In een lade voor eten moet minstens een bord passen, een dienblad is beter. Dit betekend ongeveer een 30-50 cm. Afhankelijk van de lengte kunnen er meerdere lades naast elkaar.
Hoe veel mensen tegelijk bedienen? Het aantal mensen is afhankelijk van het aantal laden die beschikbaar zijn en of we voor een warm en koud ladesysteem gaan of een simpel lade systeem.
Wat vinden mensen acceptabel? (zie enquete) Mensen vinden een wachttijd van ongeveer 10-13 minuten acceptabel. In deze tijd zou een bestelling wel verwerkt moeten kunnen worden. Echter als alle robots op het moment van bestelling bezig zijn met eerdere bestellingen zullen deze eerst terug moeten komen. Dit maakt 10 minuten ineens minder realistisch. Oplossing: Vanuit de app/website aangeven hoeveel robots er beschikbaar zijn en aan de hand daarvan een schatting van de verwachte wachttijd aangeven.
Hoe gaan de laden er uit zien?
Worden er verschillende laden gemaakt voor warm/koel voedsel? Meest handig om koud voedsel koud te laten en warm voedsel niet te veel af te koelen. Daarentegen kan er gesproken worden voor simpelere lades, waar geen onderscheidt wordt gemaakt. Hierbij is een snelle bezorging wel een must. Hoe wordt het voedsel warm gehouden? Aparte laden met een warmte lamp? Hoe wordt het voedsel koel gehouden? Voedsel hoeft niet gekoeld te worden en alleen afgesloten te worden Dranken echter wel. Speciaal koelvak voor drank?
Kan elk soort voedsel vervoerd worden?
Uit de enquete is gebleken dat er veel vraag is naar alle vormen van voedsel en drank. Daarentegen is het waarschijnlijk lastig om alles in een robot te kunnen implementeren.
Warm en koud voedsel zal in aparte lades moeten Warme en koude dranken ook Snacks zouden bij koude voedsel lades kunnen Warme dranken kunnen misschien bij warm voedsel? Koude dranken kunnen bij koud voedsel?
Hoe zijn de laden beveiligd?
Veiligheid vs gemak
Vanuit de users is er een onduidelijke voorkeur voor een van beide. Het is dan beter om te kiezen voor veiligheid over gemak. Dit betekend dat de lades afgeloten moeten worden. Verder zullen verschillende bestellingen van meerdere klanten gescheiden moeten blijven, om diefstal te voorkomen. Met het huidige idee van warme en koude lades betekend dat dat er meerdere laden per bestelling nodig zouden kunnen zijn.
Makkelijkste manier van beveiliging zou zijn via de campuskaart, maar daarvoor zouden de campus kaarten ingevoerd moeten worden in een systeem, wat mogelijk mensen afschrikt. Verder is mij niet bekent wat de data is die beschikbaar is die van de kaart afgelezen kan worden.
Een ander systeem is met een wachtwoord of een pincode die wordt ingevoerd of gedeeld via de app. Wachtwoord zou door de student ingevoerd worden, pincode kan gegenereerd worden en aan de student getoond worden (neem ik aan?)
Hoe dichtbij levert de robot het voedsel af bij de gebruiker? (Nog niet volledig uitgewerkt)
Wensen gebruikers
Uit de enquête blijkt dat een afhaalafstand van ongeveer 5 meter het meest wenselijk is. Is dichtbij mogelijk?
Hoe en wanneer wordt de robot opgeladen? (Nog niet volledig uitgewerkt)
Bij het cafetaria komt een laadstation en wachtruimte voor de robots, waar de robots kunnen opladen en wachten tot ze weer nodig zijn. Het laadsysteem gaat via een contactplaat aan de onderkant, waarmee contact gemaakt wordt met elektrische circuits in de grond van het laad station.
Hoe gaat de robot eruit zien? (Nog niet uitgewerkt)
Niet bedreigend? Onopvallend? Passend bij omgeving?